03:38 | 11/8/2004

לישראל קרמר הנכבד...


כבר הערנו לך בעבר לגבי העובדה שאין בכל הציטוטים שהבאת ראיה כי הראי"ה קוק ז"ל ראוי לתואר "גדול הדור" בדור שבו חי.

איש לא חולק על כך שחלק מגדולי ישראל העריך את הרב קוק כגדול מופלג בתורה. אתה מתעקש להשתמש בהערכות אלה ובתוארי כבוד כאלה או אחרים כהוכחה לכך שהראי"ה קוק היה אחד מגדולי דורו, ואני אמשיך לומר לך כי מה שהופך ת"ח מאחד מגדולי ישראל לגדול הדור הוא אך ורק התבטלות עולם התורה (כולו או רובו) להנהגתו ולתורתו. אינך חייב להסכים. אתה מוזמן להפנות אותנו לכל מקור לפיו גדול הדור זה מי שפונים אליו בתוארים נכבדים ותו לא.

על כל פנים, דיון עקרוני בסוגיא אינך רוצה כלל לקיים, ואתה רק ממשיך למלא את הפורום בסיפורים על הרב קוק ומתייחס לפורום כאל גירסת אינרנט של "מלאכים כבני אדם". אי לכך כל הודעה שלך בנושא שלא תדון ענינית בדברים תימחק. אתה מוזמן להקים אתר שיעסוק בגדלותו של הראי"ה קוק ולהפנות את המעונינים באתר כזה לכתובת המתאימה.

האתר הזה למרבה צערך לא עוסק בנושא זה.

בברכה,יואל.
מאת: ישראל קרמר
15:28 | 11/11/2004

תלוי באילו פניות ותארים מדובר


בתגובה ל: לישראל קרמר הנכבד...

בס"ד

תלוי באילו פניות ותארים מדובר. יש פניות ותארים שמשתמשים בהם רק בהתייחסות לגדולי דור.

התואר "שר התורה" בה הגרא"ז מלצר את הרב קוק (למשל בספר תולדותיו של הגרא"ז, "בדרך עץ חיים", ח"ב עמ' 333-332) הוא תואר בו מכנים רק גדולי דור. וכן מה שהספיד הגרא"ז את הרב קוק בתום השבעה ב""חורבת רבי יהודה החסיד", שעם מותו של הרב נשבר חוט השדרה של עם ישראל, זה התבטאות שאומרים רק על גדול דור.
התואר "מרן" בו כינה החזו"א את הרב קוק במכתבו בעניין פדיון מעשר שני (צילום המכתב מופיע ב'בשדה הראי"ה' וב'מלאכים כבני אדם', כך שאי אפשר להכחיש זאת), הוא תואר בו מכנים רק גדולי דור ובמיוחד החזו"א שכינה בתואר זה, חוץ מרב קוק את הגרי"ז מבריסק, את הגרא"ז מלצר ואת הגרח"ע גרודז'ינסקי. כך שלדעת החזו"א הרב קוק היה במעמד של אותם שלושה, וזה מעמד של גדול דור.
מה שהרידב"ז הוסיף במכתב המחאה על מי שהתחזה לרב מיפו, ופגע בסמכותו של הרב קוק ש"...איך ילחום זבוב קצוץ כנפיים בנשר הגדול דפקיע שמיה בתבל ומלואה, ואליו איים ידרושו להאיר להאיר להם מתורתו, צדקתו וחכמתו...", זו התבטאות כמוה מתבטאים על גדול דור בלבד, שרק מי שהוא גדול דור אפשר לכנותו "הנשר הגדול דפקיע שמיה בתבל ומלואה..." ומי שמכנה אותו כך זה מתנגדו החריף בהשקפה ובעניין היתר המכירה (אז, באדר תרס"ט היה כבר הוויכוח על היתר המכירה, והרידב"ז כבר ידע על השקפתו הציונית של הרב קוק מביקוריו אצל הרב קוק מתרס"ה והוא המשיך להיפגש עם הרב קוק, ולנסוע לשם כך מצפת ליפו, גם כאשר הוויכוחים ביניהם היו במלוא עוזם).
וכן מה שכינה הגרש"א אלפנדרי את הרב קוק במכתב מתרפ"ד (כשהיה הרב קוק בירושלים והשקפתו הציונית הייתה מפוסמת לכל) שצילום שלו מופיע ב'ליקוטי ראי"ה' עמ' ,155, 'הכהן הגדול מוהרא"י קוק' ומה שכתב במכתב זה על מי שפגע בכבודו של הרב קוק: "...הגיע לאזני מפי עדים נאמנים ש__ פער פיו מבלי חוק והתבטא בביטולים כלפי הרבי קוק, וגידף מערכות ישראל ואלופי ישורון, תאלמנה שפתי שקר הדוברות על צדיק עתק...", אלו התבטאויות שכמוהן אומרים רק על גדולי דור. ביטוי כמו "הכהן הגדול" לא אומרים על כל גדול בתורה שהוא כהן אלא רק על גדול דור שהוא כהן. ביטויים כמו "מערכות ישראל", "אלופי ישורון", "צדיק עתק" הם ביטויים ותארים שרק גדולי דור זוכים לה, ובייחוד שהם נכתבו ע"י צדיק קדוש וגאון עולם כמו הגרש"א אלפנדרי.
גם הפניות במכתביו של הגרצ"פ פרנק אל הרב קוק, וכן פניות נוספות של רבנים ואדמו"רים
גדולים ומפורסמים במכתביהם לרב קוק שחלקם מופיעים ב'אגרות לראי"ה', הן פניות שכולן התבטלות אל גדול דור.
במסגרת וויכוחים בין רבנים, על ענייני השקפה למשל, כמו בין הרידב"ז לרב קוק, יכולים להיאמר ע"י צד מסוים ביטוי חריף כלפי הצד השני, אך על אין זה סותר שהצד התוקף יראה בצד השני אחד מגדולי הדור,, כמו שרואים בבירור מכל ההתבטאויות והתארים כלפי הרב קוק, שבכמוהם משתמשים רק ביחס לגדולי דור.
00:01 | 11/17/2004

אני מאחל לך( ולכל בית ישראל..)...


בתגובה ל: תלוי באילו פניות ותארים מדובר בריאות איתנה בגוף בנפש וברוח.

אבל אם (לא עלינו) היית צריך לייעץ למישהו לבחור מנתח לניתוח מורכב ומסובך. למי היית מפנה אותו? למנתח המחזיק בידו מאות מכתבים עם שבחים מופלגים מגדולי מומחי הרפואה בדורו או אל מנתח שכל אותם גדולי המומחים מפנים אליו את שאלותיהם ואת חוליהם ומתבטלים לכל הוראה שיוצאת ממנו אליהם??

תחשוב על זה..

בברכה,יואל
מאת: ישראל קרמר
22:32 | 1/20/2005

תגובה ליואל על הפניות לרב קוק (עמ' 1)


בתגובה ל: אני מאחל לך( ולכל בית ישראל..)... בס"ד

הפניות אל הרב קוק בתוארים כמו "מרן" ו"שר התרה" והביטויים כלפיו כמו "הנשר הגדול שאליו איים ידרושו להאיר להם מחכמתו תרתו וצדקתו" וכו' מוכיחים שהרב קוק היה במעמד של גדול דור שאליו מפנים שאלות רבות ומתבטלים בפניו. ואכן אתה יכול לראות בארבעת השו"תים של הרב קוק ("משפט כהן", "עזרת כהן", "דעת כהן" ו"אורח משפט") אתה יכול לראות שפנו אליו ת"ח ורבנים גדולים רבים מהארץ ומחו"ל בשאלות שונות מסובכות, והוא ענה אליהן בגאונות נפלאה , ודרכו הייתה לענות מיד לשואל. כלומר כל הגאונות הזאת הייתה בלי עיון כלל.
05:15 | 1/21/2005

אולי תפנה אותנו לשאלה שהופנתה..


בתגובה ל: תגובה ליואל על הפניות לרב קוק (עמ' 1) לראי"ה קוק ע"י אחד מגדולי ישראל בדבר הנוגע לכלל ישראל?? או לדוגמא להתבטלות של אחד מגדולי ישראל כלפיו בענין כלשהו הקשור לצבור או לכלל ישראל.

בברכה,יואל.
מאת: ישראל קרמר
00:54 | 1/27/2005

תגובה ליואל לגבי הפניות לרב קוק (עמ' 2)


בתגובה ל: אולי תפנה אותנו לשאלה שהופנתה.. בס"ד

לא משנה באיזה עניין מדובר. ברגע שגדולים פונים למישהו בתארים וביטויים נדירים ומיוחדים כמו מה שהבאתי שכתבו גדולים על הרב קוק, ברור שמתייחסים אליו כאל גדול דור שמתבטלים בפניו שתארים וביטויים כאלה לא כותבים על גדול מופלג בתורה אלא רק על גדול דור שמתבטלים בפניו. וגדולים בוודאי שלא יכתבו תארים וביטויים כאלה למי שלא ראוי לו.
ולמשל,כאשר החזון איש פונה למישהו בתואר "מרן" ולא משנה באיזה עניין מדובר, ברור שהחזו"א שלא הפליג בתארים מתייחס אליו כאל גדול דור שבטלים בפניו (תבדוק למשל על מי בדורנו אומרים "מרן" רק על כאלה שהם מגדולי הדור כמו הגר"ע יוסף והגרי"ש אליישיב), וכך התייחס החזו"א לרב קוק, לא פחות ממה שהתייחס לגרי"ז מבריסק, לגרא"ז מלצר, לגרח"ע גרודז'ינסקי ולגרא"ב ווסרמן [וזה לא שייך מה הרב ווסרמן בעצמו אמר על הרב קוק שזה נגד דעת החזו"א] שגם אליהם פנה החזו"א בתואר "מרן", ואין לזה קשר למחלוקת בהשקפה. החזו"א לא יפנה בתואר "מרן" למי שלא ראוי לדעתו לכך.
וכך כאשר הגרא"ז מלצר פונה לרב קוק בתואר "שר התורה" ולא משנה באיזה עניין (שפירושו מי שיש לו את דרגת הגדלות בתורה הגבוהה ביותר בדור, וזה רק לגדולי הדור), ברור שרואה בו גדול דור שמתבטלים בפניו, שתואר כמו "שר התורה" מופנה רק לגדולי דור שמתבטלים בפניהם ולא לכל גדול בתורה ואפילו מופלג, והגרא"ז לא יכתוב תואר כזה למי שלא ראוי לא, ולא משנה אם חולק עליו בהשקפה. וראה עוד על יחס הגרא"ז לרב קוק ב"בדרך עץ חיים" ח"ב עמ' 490-489.
וכן ביטויים נדירים ומיוחדים כמו "כבוד קדושתו מי יספר", "מרנא ורבנא" שכתב הגאון הרב מנחם מנכין היילפרין לרב קוק, לא משנה באיזה עניין, הם ביטויים של התבטלות גמורה בפני גדולי דור שלא כותבים אותם לכל גדול בתורה וגם לגדול מופלג בתורה אלא רק לגדולי דור, והגרמ"מ היילפרין לא יכתוב ביטויים כאלה למי שלא ראוי להם, ולא משנה אם חלק עליו בהשקפה.
וכן הביטויים שכתב הגרש"א אלפנדרי על הרב קוק במכתבו לגרי"מ חרל"פ, ולא משנה באיזה עניין כמו "הכהן הגדול" ו"אלופי ישורון" לא כותבים על כל גדול בתורה ואף לא על גדול מופלג בתורה אלא רק על גדולי דור שמתבטלים בפניהם, ואין זה משנה אם חלק על הרב קוק בהשקפה.
אוסיף כאן מה שסיפר הצדיק המופלא הרב אריה לווין שאמר לו הגאון המקובל הגר"ש אליישיב שהרב קוק הוא "כליל השלמות: שלמות בגאונות, שלמות בצדקות, שלמות במחשבה ושלמות בהנהגה". "כליל השלמות" לא יכול להיות גדול מופלג בתורה אלא רק גדול דור, וכך ראה הגר"ש אליישיב את הרב קוק, ולא משנה המחלוקת בהשקפה.

מאת: צלפחד
01:04 | 1/27/2005

ישראל שכנעת אותי סופית


בתגובה ל: תגובה ליואל לגבי הפניות לרב קוק (עמ' 2) אין לך שום ראיה לדבריך חוץ מסברות כרס שלך שאתה חוזר עליהם ומשחזרים אותם שוב ושוב ו"תקוע" על השלב הזה של הדיון ולא מסוגל להמשיך ממנו הלאה, מזה שחזרת עוד פעם ועוד פעם ועוד פעם ועוד פעם אינספור פעמים על אותם "ראיות" משונות שמעולם לא הבאת עליהם שום ראיה (וגם עכשיו לא שכחת להוסיף שהחזו"א קרא לרב קוק מרן...)ומזה ששום דת"ל לא כתב על דבריך שום התייחסות רצינית להוכיח את סברות הכרס שלך השתכנעתי לחלוטין שטוב עשיתי שחדלתי לגמרי מלהיות דת"ל ושהפסקתי לחלוטין לקרוא את כתבי הרב קוק אם היה לי ספק ספיקא כלשהו בזה שחדלתי מלהיות דת"ל הרי שאתה הסרת אותו סופית
תודה רבה
צלפחד
מאת: ישראל קרמר
22:20 | 1/27/2005

תגובה לצלפחד בעניין "סברות הכרס"


בתגובה ל: ישראל שכנעת אותי סופית בס"ד

לומר שכשגדולים מפנים תארים וביטוים כאלה לגדול אחר, הם רואים בו גדול דור זו אינה סברת כרס. מפני שאם ניקח לדוגמא אלו רבנים מכנים "מרן", נמצא שלתואר זה זוכים רק גדולי דור. אני בטוח שאתה יודע לאלו רבנים בדורנו מכנים "מרן". לכן בוודאי שאם החזו"א כפונה למישהו בתואר "מרן", ברור שרואה בו גדול דור, כי אחרת לו היה משתמש בתואר ששייך לגדולי דור כלפי מי שהוא אינו כזה. גדול כמו החזו"א לא ישתמש בשום מקרה שהוא בתואר של גדולי דור כלפי מישהו שלא ראוי לכך.
מאת: צלפחש
22:36 | 1/29/2005

נכון לומר את זה זה לא סברות כרס


בתגובה ל: תגובה לצלפחד בעניין "סברות הכרס" לומר את הסברות שלך זה סברות כרס
"ברור שרואה בו גדול הדור" זה סברת כרס
זה לא? תוכיח
מאת: ישראל קרמר
01:06 | 1/30/2005

תגובה לצלפחש בעניין סברות כרס


בתגובה ל: נכון לומר את זה זה לא סברות כרס בס"ד

ההוכחה היא פשוטה:
בתואר "מרן" למשל משתמשים בדורנו למשל רק כלפי גדולי דורנו כמו הגר"ע יוסף שליט"א והגרי"ש אליישיב שליט"א,
בדורות קודמים השתמשו בתואר כמו "מרן" רק כלפי גדולי דור. לכן בוודאי שכשגדול כמו החזו"א משתמש כלפי מישהו בתואר "מרן" רואה בו גדול דור, כיוון שהחזו"א לא יכתיר מישהו בתואר שאותו מישהו לא ראוי לו.
ואם אתה אומר שהרב קוק לא היה גדול דור, אז אתה צריך לענות על השאלה: מדוע שיכתיר את הרב קוק בתואר "מרן"?
וכן אם הרב קוק לא היה גדול דור, מדוע הגרא"ז הכתירו בתואר "שר התורה" (שגם אותו כמו "מרן" תמצא מופנה במשך הדורות רק לגדולי דור)?
אם הרב קוק לא היה גדול דור, מדוע הגרש"א אלפנדרי כותב עליו "הכהן הגדול", "אלופי ישורון"?
אם הרב קוק לא היה גדול דור, מדוע הגרמ"מ היילפרין מכנה את הרב קוק "ידיד עליון ברוך הוא", "כבוד קדושתו מי יספר", "מרנא ורבנא"?
גדולים כאלה לא כותבים סתם תארים וביטויים מיוחדים ונדירים שכאלה למי שלא ראוי להם!
מאת: צלפחד
01:16 | 1/30/2005

נחש האוכל את זנבו


בתגובה ל: תגובה לצלפחש בעניין סברות כרס קודם תוכיח ש"מרן" משתמשים רק כלפי גדולי הדור (והדגש הוא על המילה רק) תוכיח ממישהו שאני יכול לסמוך עליו שאומר את הכלל הזה (לא שקורא לאחר שר התורה או גדול הדור) כל עוד לא הבאת את זה או ראיה אחרת זו סברת כרס שלך כאשר:
שר התורה יכול להיות כלפי מי שבקי בתורה וזאת על סמך המובא בכתבי תלמידי הגר"א לשון "מלך על סדר אחד" (על זה הדרך שר)
הכהן הגדול יכול להיות דרך כבוד
כבוד קדושתו מי יספר מורה על קדושתו
מרן יכול להנתן גם כתואר כבוד במיוחד כשמדובר במחלוקת על רב ויש מטרה (לפחות עד שפרסם הרב קוק את אורות) לא להכנס למחלוקת כאשר מדובר בחזו"א
מאת: ישראל קרמר
00:26 | 1/31/2005

תגובה לצלפחד לגבי "מרן", ועוד


בתגובה ל: נחש האוכל את זנבו בס"ד

1. אני הבאתי לך ראיה לכך ואחזור עליה: רואים בדורנו שהתואר "מרן" מופנה רק כלפי גדולי דור כמו הגר"ע יוסף והגרי"ש אליישיב. לא תמצא תואר זה מופנה לרבנים בדורנו שאינם גדולי דור. וכן בדורות קודמים תמצא תואר זה מופנה רק לגדולי דור כמו החזו"א, הגרא"ז מלצר, ה"פחד יצחק"וכו'. לכן מי שגדול כמו החזו"א פונה אליו בתואר "מרן", ברור שהחזו"א רואה בו גדול דור (זה נכון לגבי הרב קוק וזה נכון לגבי אחרים שהחזו"א פנה אליהם בתואר "מרן", שכפי שהבאתי לעיל מופנה רק כלפי גדולי דור.

2. נכון, "כבוד קדושתו מי יספר", מורה על קדושה, אך האם דרגת קדושה כזו שא"א לספר אותה יכולה להיות אצל מי שהוא לא גדול דור? בכל מקרה, באותו מכתב (הבאתי זאת בתגובות אחרות בעמוד זה לך וליואל וכאן אקצר) כותב על קוצר שכלו לעומת "כוחו וגבורתו עד אין חקר" של הרב קוק. האם זו לא התבטלות, שהיא רק בפני גדול דור?

3. הצדיק הרב אריה לווין סיפר שהמקובל הגר"ש אליישיב אמר על הרב קוק שהוא "כליל השלמות" (הבאתי גם זאת בתגובות אחרות וכאן קיצרתי). האם "כליל השלמות" יכול לתאר מי שהוא לא מגדולי הדור?

4. הגרש"ז אויירבך אמר לתלמיד מישל"צ שהתלבט בדרכו שרוב ככל גדולי ישראל היו בטלים אצל הרב קוק. האם לא מדובר פה בהתבטלות בפני גדול דור?

וזה רק חלק קטן מדברים שאמרו גדולי ישראל על הרב קוק שאי אפשר להבינם אלא כיחס אל גדול דור.



שירות לאומי | גירוש גוש קטיף | פורום | יחס גדולי ישראל לציונות | ישוב ארץ ישראל | אודיו-וידאו | צור קשר | חינוך ילדים | ספר דת הציונות |