מאת:
ישראל קרמר
22:55 | 11/28/2004
המשך עניין הגדולים והציונות
בס"ד
ר' ישראל פרידמן מצ'וטרקוב זצ"ל, שהיה מגדולי האדמו"רים אמר: "הבעל דבר ידע שאם יתיישבו בא"י חצי מיליון יהודים, כי אז קירבו הגאולה, ועל כן הקדים הוא וקיבץ קהל גדול. רובם היו מהערטילאים, מזיקי הדת, והפיח בקרבם חיבת הארץ... אמנם, חיללו את הקודש והצליח מעשה שטן אשר על ידו התרשלו החרדים מלעבוד ביישוב הארץ. את כל זה צפו חז"ל... ולא הייתה דעתם נוחה מזה, כי הם ידעו שאם מרבים החרדים לדבר ה' להתיישב בארץ, אז בהצטרפם יחד עם קדושת הארץ תתחבר הקדושה וערלי הלב יהיו נכנעים תחתיה וישובו מדרכם."
("זמרת הארץ עמ' ז';"דברי שלמה עמ' רל"ו [ירושלים תשכ"א])
עוד אמר: "מה אכפת לנו שהמשתדלים אצל השולטן (לקנות חלקות אדמה בא"י שהייתה אז בשלטון התורכים) אינם שומרי דת, הלוא אם יש לנו משפט בערכאות שלהם, אנו מקבלים למליץ יושר, עו"ד שאינו שומר דת, אלא שיודע להיות פרקליט לבעל דינו כך אנו נחזק בדקי הבית לעשות ישיבות שיפיצו תורה ויראה והם יעשו כלפי חוץ..." ("תתן אמת ליעקב", ניו-יורק תש"ז, עמ' ע"ח; "זמרת הארץ", ירושלים תשכ"א, עמ' ז')
הרבי מצ'וטרקוב אומר שזו לא בעיה שקוני האדמות והמתיישבים בהם הם אינם שומרי דת, אנו נעסוק בבניין הרוחני (ישיבות) והם יעסקו בבניין הגשמי-חיצוני, ולא צריך להתנגד (לקניית האדמות וההתיישבות) ולפסול את מה שהם עושים למרות שהם אינם שומרי דת. יש פה בהחלט תמיכה ברעיון הציוני, כי מי שמנתגד לו פוסל לחלוטין את בניין הארץ הציוני.
ר' חיים ישראל מורגנשטרן מקוצק-פילוב זצ"ל, מגדולי האדמו"רים בדורו כתב: 'כאשר הנני רואה... שנעשה הערה מן השמים לטובה בחמלת ה' יתברך, הארץ ועל ישראל בעתים הללו שנתיישבו בארץ הקודש אלפים מישראל וחורשים וזורעים על אדמתנו תיבנה ותיכונן, ומצליחים בה והארץ נותנת יבולה... יחוס ה' ויפרחו כגפן ויתברך חילם ויצליחו בכל מעשה ידיהם, אמן כן יאמר השי"ת.'
(הקדמת ספרו "שלום ירושלים", שם משנתו הציונית)
האדמו"ר מקוצק-פילוב מברך את המתיישבים ועובדי האדמה בא"י שרובם היו חילוניים (מדובר בעלייה הראשונה ששייכת לעליות הציוניות במסגרת התנועה הציונית). זה מראה בבירור שהשקפתו ציונית.