מאת:
שמואל
12:18 | 6/13/2006
הדברים מעוררים שאלות... (המשך מס' 5)
שלום מר אלחנן!
ראשית, אין לי מה להעיר על תשובותיך לשאלות 9 - 12 ולשאלה 19. נפלא! תודה רבה!
שנית, אני עדיין מצפה לתגובותיך לגבי שאלות 3 - 18 וכן לתגובתך על תגובתי בנוגע לתשובות שנתת לשאלות 1 - 5 (מופיעה תחת הכותרת "הדברים מעוררים שאלות..וגם תשובות ב"ה..").
לפני שאמשיך ואשאל, הנה שני דברים שאולי יעניינו אותך ואת מבקרי האתר:
א. פרופ' אסא כשר, מהקתדרה לאתיקה מקצועית ולפילוסופיה של הפרקטיקה
באוניברסיטת תל-אביב, תלמידו של פרופ' ישעיהו לייבוביץ', ושאולי הרבה מדבריו לא ימצאו חן בעיניך, אמר לפני כשנה בנוגע לציונות הדתית כך:
ציונות דתית - "במקורו זהו רעיון נפלא, המשלב את המסורת וההיסטוריה מצד אחד, ואת הטכנולוגיה והחברה מצד שני. אבל לימים, קיבל הרעיון צורה לאומנית בולטת ונעשה שיגעון לדבר אחד, נגוע באלילות, מסווה דתי לדעות לאומניות. לכן נוצרה תקלה דתית רבתי. יחד עם זאת, בתוך הציונות הדתית, נתגלו ניצוצות של תקווה, בדמות אלפי הקצינים והחיילים חובשי הכיפות שהשתתפו בפינוי ולא סרבו".
ב. הרב אמנון יצחק העלה לאתרו הרצאה שאמר בישיבה בכפר גנים ביום העצמאות האחרון. בסוף ההרצאה חושף הרב שני מכתבים לא-מוכרים לציבור, שכתב החפץ חיים בנוגע לציונות. מומלץ לכל חובבי הרב אמנון יצחק!
http://www.shofar.net/products/DailyLesson/Kfar_Ganim.wmv
...ולשאלות:
20. הרב עובדיה יוסף שליט"א התנגד להתנתקות ואמר שיש כאן פיקוח נפש, וגם הרבי מליובביץ' זצ"ל אמר שאמנם אין עניין לכבוש שטחים לפני הגאולה אבל שטחים שכר בידינו אין להחזיר. האם גם אתה רואה זאת כך? האם אינך סובר שהחזרת שטחים, בייחוד כשהדבר נעשה ללא הסכם, מסכנת אותנו?
21. איך אפשר לקיים את השולחן ערוך או"ח סימן שכ"ט בעניין עזרת ישראל מיד צר? איך אפשר לעזור ליהודים שהותקפו על ידי גויים מבלי להיכנס אפילו לספק פיקוח נפש?
22. בהמשך לשאלה הקודמת: לא מובן לי כל-כך המשנה ברורה ס"ק י"ט בשו"ע סימן שכ"ט. המ"ב מסביר שכדי להציל יהודי מסכנה ודאית, אסור להיכנס אפילו לספק סכנה. אבל דברי המ"ב לא נאמרו על סעיף ו' בשו"ע ("כותים שצרו על עיירות ישראל") אלא על מקרה אחר ("ספינה המטרפת בים" וכו'). אולי במקרה של "כותים שצרו על עיירות ישראל" מותר להיכנס לספק (או אפילו לוודאי) פיקוח נפש. מדוע המ"ב לא הביא את דבריו ביחס לסעיף ו' אלא ביחס לסעיף ח'? יותר מזה, בס"ק י"ז
כותב המ"ב:"ודע, דהיום כשבאו מהאומות שחוץ לגבולינו לשלול שלל ולבוז בז, בודאי מחוייבים אנו לצאת בכלי זיין אפילו על עסקי ממון וכדינא דמלכותא, וכן מבואר ברוקח ואגודה דהיכא דאיכא חשש שמא יכעסו יושבי הארץ עלינו מחללין עי"ש". לכאורה "דינא דמלכותא דינא" גובר על פיקוח נפש!
23. בהמשך לשאלה הקודמת: בסוף המ"ב שם בס"ק י"ט נכתב: " אולם צריך לשקול הדברים היטב אם יש בו ספק סכנה, ולא לדקדק ביותר כאותה שאמרו המדקדק עצמו בכך בא לידי כך". מה הכוונה?
24. לדבריך, אסור להתיישב במקום מסוכן, אפילו שזה א"י. אני מסכים. אבל יבוא הטוען ויטען: מה קובע אם המקום מסוכן או לא? אנחנו! ע"י צבא, למשל, בידינו לקבוע אם מקום מסויים ייחשב מסוכן או לא, ובמקום שנימנע מלהתיישב במקומות מסוכנים (או שניסוג מהם...) נגביר את נוכחות הצבא בהם וכך נוכל להתיישב בהם מבלי להסתכן ולעבור על איסור תורה! מה דעתך?
מצפה לתשובותיך הממצות!