חזרה לנושא

שליחת תגובה להודעה בפורום

זו ההודעה אליה אתה מגיב:

צחי טרכטינגוט 12/20/200622:58

האם רוב גדולי הדור לא התבטלו לרב קוק ?

ליואל אלחנן,
אתה טוען שכל גדולי הדור לא הולכים בדרכו של הרב קוק, וע"כ ע"פ דרכה של תורה י"ל שהלכה שלא כמותו, וא"א לראות בו כגדול הדור ודרכו אינה נכונה. לדעתי, בכל הנושאים שהיתה בהם מחלוקת בין הרב קוק לרבנים אחרים - רוב גדולי הדור דווקא נטו לשיטתו של הרב קוק ולא לחולקים. ורואים את זה בנושאים רבים, ואני אוכיח לך זאת בנושא אחד, ואם תרצה אוכיח לך את זה בכל נושא אחר שתרצה.
הנושא הראשון שרציתי להעלות הוא מלכות ישראל בזמן הזה (מדינה, ממשלה, כנסת) האם יש לה תוקף מאחר ואין היום נביאים וסנהדרין והרמב"ם בהל' מלכים דרש נביא וסנהדרין. ואחת הנ"פ הגדולות היא לעניין מלחמת מצווה כיום שאין לנו נביא וסנהדרין.
האדמו"ר מסאטמר קובע בסוף ספרו על הגאולה ועל התמורה:"כי אם המלך אשר יבחר בו ה' ומונה ע"י נביא ועפ"י סנהדרין...ולו לבדו נתנה תורה רשות לכוף את ישראל למלחת מצווה...ומלך כזה היה לו סיעתא דשמיא והשראת השכינה בכל מעשה ידיו לדון ולהכריע כדת של תורה בעניין המלחמה הנוגע לפיק"נ..." - כלומר מציאות מלך שברור שיש סיעתא דשמיא (שהרי הוא נבחר ע"י נביא וסנהדרין) הוא היחיד שדין מלך עליו והוא היחיד שיכול לשקול ע"פ האמת (ע"י סיעתא דשמיא) האם לצאת למלחמת מצווה ולסכן את כלל ישראל או עדיף להימנע מכך, והכנסת והממשלה כיום ודאי לא עומדים בדרישות הללו. בדרך זאת אתה הולך גם בספרך ובמאמריך באתר ושכאילו זו דעת רוב גדולי ישראל.
מאידך, כותב הרב קוק ב-'משפט כהן' (סי' קמ"ד) לגבי מלחמות החשמונאים על המלחמות שנלחמו מלכיהם הכשרים שלחמו ללא מציאות של נביא וכד' - "וחוץ מיזה ניראים הדברים שבזמן שאין מלך, כיוון שמשפטי המלוכה הם ג"כ מה שנוגע למצב הכללי של האומה, חוזרים אלה הזכויות של המשפטים לידי האומה בכללה" - כלומר אין זה מעכב שאין דמות של 'מלך' לעניין מלחמת מצווה, אלא המצווה מוטלת על 'עם ישראל' - ואם עם ישראל החליט לצאת למחמת מצווה אז זו מצווה ואין כאן שום בעיה של היכנסות לפיקו"נ (והכנסת מייצגת את דעת רוב עמ"י).
את שיטת הרב קוק פסקו הרב עובדיה יוסף שליט"א (יחווה דעת ח"ה סי' ס"ד) והציץ אליעזר זצוק"ל (ח"י סי' א', חלק כ' סי' מ"ג) שהם גדולי הדור בימינו ביחס לכנסת ומדינת ישראל ומלחמותיה, כך שמלחמות צה"ל היום הם מלחמות מצווה. וכ"כ גדולי הדור הקודם הרב הרצוג בשו"ת היכל יצחק או"ח סי' ל"ז, והגאון ר' איסר זלמן מלצר שנוהגת מלחמת מצווה (ביחס למלחמת השחרור) וגם אמר שת"ח לא פטורים (הדברים לא פורסמו בכתב אלא רק בע"פ ע"י הרב טננבוים מזכיר ועד הישיבות בשם ר' איסר זלמן מלצר). לא ראיתי אף ת"ח בעל שיעור קומה שסובר כמו האדמו"ר מסאטמר, ואע"פ שיש רבנים ב'עדה החרדית' שלפעמים מצטטים דברים מספריו אף אחד לא פסק כמוהו (וגם הרב יוסף צבי דושינסקי שהיה רבה ואב"ד של העדה החרדית בזמן מלחמת השיחרור טען שאסור להיכנע לירדנים ויש להילחם נגדם ולהיכנס לפיקו"נ).
אני אשמח שדברי יפורסמו...
ביטול ההודעה תופיע בפורום לאחר אישור מנהל הפורום.